Életünk fenntartása érdekében vitaminokra van szükségünk vagy a természetes élelmiszerekben, vagy kiegészítő anyagok formájában.
A vitaminok az élethez szükséges szerves vegyületek. Nélkülözhetetlenek szervezetünk normális működéséhez, és kevés kivételtől eltekintve a szervezet maga szintetikusan nem tudja előállítani őket. Nélkülözhetetlenek a növekedésünkhöz, vitalitásunkhoz, illetve az általános jóllétünkhöz.
Vízben oldódó vitaminok
C- vitamin
A vitaminok az élethez szükséges szerves vegyületek. Nélkülözhetetlenek szervezetünk normális működéséhez, és kevés kivételtől eltekintve a szervezet maga szintetikusan nem tudja előállítani őket. Nélkülözhetetlenek a növekedésünkhöz, vitalitásunkhoz, illetve az általános jóllétünkhöz.
Az életet csak valamennyi vitaminnal együtt lehet fenntartani.
"Az egészség nem más, mint ajtókat, ablakokat nyitni a világra."
Vízben oldódó vitaminok
C- vitamin
Legfőbb természetes forrásai:
- A citrusfélék gyümölcsei, a bogyós termések, a zöld és leveles főzelékfélék, a paradicsom, a paprika, a kelvirág, a burgonya, az édesburgonya.
B1-vitamin (tiamin)
Legfőbb természetes forrásai:
- Szárított élesztő, hántolatlan rizs, korpás búza, zabliszt, sertéshús, a legtöbb zöldségféle, korpa, tej.
B2-vitamin (riboflavin)
Legfőbb természetes forrásai:
-Tej, máj, vese, élesztő, sajt, leveles zöldfőzelékek, hal, tojás.
-Tej, máj, vese, élesztő, sajt, leveles zöldfőzelékek, hal, tojás.
B6-vitamin (piridoxin)
Legfőbb természetes forrásai:
-búzakorpa, búzacsíra, máj, vese, szív, káposzta, tej, tojás, marhahús.
B12-vitamin (kobalamin)
Legfőbb természetes forrásai:
-máj, marhahús, sertéshús, tojás, tej, sajt, vese.
H-vitamin
Legfőbb természetes forrásai:
-dió, gyümölcsök,sörélesztő, marhamáj, tojássárgája,tej, vese, fényezetlen rizs.
Folsav
Legfőbb természetes forrásai:
-sötétzöld levelű főzelékfélék, sárgarépa, máj, tojássárgája, sárgabarack, tök, bab, teljes búza- és barna rozsliszt.
Zsírban oldódó vitaminok
A vitamin
A vitamin
Legfőbb természetes forrásai:
-halmájolaj, máj, sárgarépa, zöld és sárga főzelékfélék, tojás, tej és tejtermékek, margarin, és sárga gyümölcsök.
D-vitamin
Legfőbb természetes forrásai:
-Halmájolaj, szardínia, hering, tonhal, lazac, tej és tejtermékek.
E-vitamin
Legfőbb természetes forrásai:
-búzacsíra, szójabab, növényi olajok, brokkoli, kelbimbó, spenót, teljes gabonamagvak, tojás.
K-vitamin
Legfőbb természetes forrásai:
-joghurt, tojássárgája, szójaolaj, halmájolajak, leveles zöldfőzelékek.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése
Te mit gondolsz erről?